Dječji vrtić Rijeka obilježio je 9. Svjetski dan svjesnosti o autizmu (2. travnja)

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, koji se prema kalendaru Ujedinjenih naroda obilježava 2. travnja, Dječji vrtić Rijeka organizirao je u petak 1. travnja 2016. godine niz aktivnosti s ciljem daljnjeg jačanja svjesnosti javnosti o autizmu i pojačanog senzibiliteta za sve brojniju populaciju osoba s autizmom.

Taj je dan u podcentru predškolskog odgoja Maestral u prijepodnevnim satima organizirano veselo druženje sve djece i zaposlenika u zajedničkim igrama na vanjskom i unutarnjem prostoru vrtića. Naime, u podcentru predškolskog odgoja Maestral je od 2003. godine do danas organizirano više skupina s posebnim i redovnim programom u koje se uključuju djeca s poremećajima iz spektra autizma; ove godine obuhvaćeno je ukupno 19 djece. Uz pomoć Grada Rijeke, Zaklade „Hrvatska za djecu“, te u suradnji s Udrugom za skrb autističnih osoba Rijeka i stručnjacima iz programa Rane intervencije, djelatnici vrtića kontinuirano rade na stvaranju uvjeta kvalitetnijeg življenja i rehabilitacije djece u kontekstu ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, s jasnom vizijom da svako dijete u vrtiću uistinu živi u skladu s ovogodišnjim motom SUZAH-a:  „Autizam – poštovanje, prihvaćanje, inkluzija!“

Također, Dječji vrtić Rijeka je bio domaćin skupa na temu „Djeca s teškoćama autističnog spektra - rano prepoznavanje i djelovanje“ u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, na kojem je sudjelovalo 60 odgojno-obrazovnih djelatnika iz dječjih vrtića s područja Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije.  Na stručnom skupu kojeg su vodili Jasna Šverko, viša savjetnica za predškolski odgoj, Robert Cimperman, viši savjetnik za stručne suradnike edukacijske rehabilitatore i djecu s teškoćama u razvoju te Martina Gregorina Tomac, logoped Centra za autizam Zagreb – podružnica Rijeka, prisutni su imali priliku steći nova znanja o djeci s teškoćama iz spektra autizma, prepoznavanju ranih simptoma te stekli kompetencije potrebne za planiranje i izradu individualnog odgojno obrazovnog plana rada za dijete iz autističnog spektra.

 

Zaposlenici Dječjeg vrtića Rijeka su zajedno s djecom Dječjih vrtića Kvarner, Vidrice i Maestral sudjelovali u tradicionalnom događanju na riječkom Korzu  i točno u 12:00 sati pustili u zrak plave balone, šaljući simbolički i na taj način poruku kako su osobe s poremećajima iz spektra autizma prisutne u našem gradu te trebaju naše razumijevanje i podršku.