Digitalna Noć muzeja

 

Poštovani,

u ovogodišnjoj noći Prirodoslovnog muzeja Rijeka, 29. siječnja 2021., očekuje Vas edukativna, zabavna i informativna večer. U vremenu od 18 do 20 sati prošećite muzejskim prostorima na adresi Lorenzov prolaz 1, Rijeka i razgledajte stalne postave i izložbe „koRAK po koRAK...otkrivamo rakove“ te „Biljni svijet s obje strane zida“. S početkom od 18 sati, na društvenoj mreži Facebook započinje digitalni program. Dobrodošli!

Prirodoslovni muzej Rijeka, Lorenzov prolaz 1, Rijeka

  • 18.00 - 20.00 sati: besplatan ulaz u Muzej za sve posjetitelje, razgled stalnih postava i izložbi "koRAK po koRAK...otkrivamo rakove" te "Biljni svijet s obje strane zida"

Digitalni program na Facebook stranici @Prirodoslovni.muzej.Rijeka
poveznica Noć muzeja 2021.

  • 18.00 sati: predstavljanje izložbe „koRAK po koRAK...otkrivamo rakove“

Želimo li nekome dočarati svu raskoš bioraznolikosti mora, zasigurno nećemo pogriješiti čineći to skupinom rakova koja broji preko 67.000 opisanih vrsta, od mikroskopskih primjeraka (Stygotantulus stocki; 0,1 mm) do pravih golijata (Macrocheira kaempferi; 4 m), od kopnenih babura preko planktonskog krilla i sedentarnih brambuljaka do svima nam poznatih deseteronožnih rakova.
Izložba će biti prezentirana putem digitalnog interaktivnog kataloga. Klikom na fotografije otkrivate snimateljske tajne njihova nastanka, oživljavate iste video klipovima, zaranjate u znanstvene informacije o vrstama, te izranjate s novim spoznajama koje možete iskoristiti u edukativnom kvizu „10 koRAKa“.
Izložba podvodnih fotografija nalazi se u Multimedijalnoj dvorani i može se razgledati u radno vrijeme Muzeja.     
Autor izložbe: Marin Kirinčić
Autor fotografija: Marinko Babić
Multimedija: Borut Kružić, Lado Bartoniček
 

  • 18.30 sati: edukativni kviz „10 koRAKa“

O šarolikoj skupini morskih beskralješnjaka, rakova, educirajte se kroz igru upoznavajući njihove karakteristike i posebnosti.
Autori kviza: Klara Bukovac, Marin Kirinčić
 

  • 18.45 sati: "Kućni šašavi znanstvenici kreiraju nevidljivu poruku"

Noć muzeja je posebna prigoda u kojoj se šašavi znanstvenici pozivaju da angažiraju tim kućnih stručnjaka i asistenata kako bi realizirali zabavni pokus „Nevidljiva poruka“. Što se to krije iza nevidljive poruke otkrijte i istražite u kućnom laboratoriju zajedno sa svim članovima kućanstva. Napišite, fotografirajte i pošaljite nam svoje nevidljive poruke. Rado bismo ih vidjeli! A kad završite pospremite svaki trag vidljivo nevidljivog istraživanja.
Autorica: Anita Hodak
 

  • 19.00 sati: Zadaće muzeja u uvjetima kriza - video „Muzeji u krizi“

„Muzeji u krizi“ je video uradak nastao u suradnji s kolegicama Creskog muzeja, Muzeja grada Crikvenice, Muzeja grada Rijeke, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog primorja Rijeka i Prirodoslovnog muzeja Rijeka. Kroz zajednički video prikazujemo osobni dojam o 2020. i početku 2021. godine, te javnosti pokušavamo prenijeti kakva nam je protekla godina bila kao muzejskom djelatniku, kako je utjecala na naš rad, kako smo održavali kontakt s publikom i što smo sve spoznali.
Autorice: Željka Modrić Surina, Anita Hodak
Realizacija: Anita Hodak, Lado Bartoniček, Borut Kružić
 

  • 19.30 sati: „Plavo oko“

Upoznajte još jedan način digitalne komunikacije s publikom u uvjetima pandemije, putem „Plavog oka“, a koja je uzrokovala povećanje broja korisnika aplikacije te porast dojava nalazišta periski.
Autorica: Milvana Arko Pijevac
Realizacija: Borut Kružić
 

  • 20.00 sati: novi stalni postav u Kaštelu Zrinskih „Divljina s pogledom na more“

Kroz kratki video prilog prvi puta zavirite u budući stalni postav „Divljina s pogledom na more“ i otkrijte koje vas sve divlje tajne tamo očekuju!
Autori: Željka Modrić Surina, Boštjan Surina, Nadia Dunato Pejnović, Klara Bukovac
Realizacija: Željka Modrić Surina, Boštjan Surina, Nadia Dunato Pejnović, Klara Bukovac, Lado Bartoniček, Borut Kružić