ERASMUS+ projekt „Zeleni odgojitelji za zelenu djecu“ - mobilnost u Hrvatskoj

Dječji vrtić Rijeka je u tjednu od 25. do 29. rujna 2023. godine bio domaćin međunarodnim partnerima koji sudjeluju u Erasmus+ projektu Zeleni odgojitelji za zelenu djecu. Projekt se provodi u suradnji predškolskih ustanova iz 7 europskih zemalja: Švedske (Butaland Flemingsberg), koja je ujedno koordinator projekta, Turske (Unye Anafarta Ilkokulu iz Unye), Litve (Kauno menu darzelis "Etiudas", Kaunas), Španjolske (Escola Ignasi Mele i Farre iz Tossa de Mar), Estonije (Arbu Lasteaed iz Tallinna), Francuske (Association Hexagonale de l'Innovation Sociale et de l'Education iz Goussainville) i Hrvatske (Dječji vrtić Rijeka).

Erasmus+ projekt Zeleni odgojitelji za zelenu djecu nastao je iz potrebe i uvjerenja da je od neprocjenjive važnosti odgoj pojedinaca koji će shvatiti i razumjeti ozbiljnost ekoloških problema nastalih onečišćenjem okoliša, svjesno čuvati okoliš i sprečavati njegovo onečišćenje, a ima za cilj jačanje ekološke svijesti i kompetencija djece, odgojitelja i roditelja te djelovanje sukladno načelu „misli globalno, djeluj lokalno".

Tema mobilnosti u Hrvatskoj bila je Čista voda, čisti zrak, a sudionici projekta razmijenili su vlastita iskustva iz prakse, prezentirali brojne radove i ekološke aktivnosti koje su provodili tijekom rada na projektu te zajedno učili i dogovarali buduće aktivnosti u projektu. Partneri su, osim toga, imali priliku upoznati osnovna obilježja Nacionalnog kurikuluma za rani i predškolski odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske, boraviti u dječjim vrtićima Grada Rijeke te promatrati odgojno-obrazovnu praksu s naglaskom na ekološku dimenziju. U skladu s temom projekta bili su organizirani izleti i posjete, čime su se sudionici upoznali s kulturnim, povijesnim i prirodnim znamenitostima našeg grada i šireg zavičaja.