eTwinning projekt „Environmental mindfulness“

Veza između okoline i svjesnosti je moćna. Mindfulness uključuje potpunu prisutnost i svjesnost svojih misli, osjećaja i okoline u sadašnjem trenutku. Kada prakticiramo svjesnost u prirodi ili u okruženju koje je u skladu s prirodnim svijetom, možemo produbiti svoju povezanost sa Zemljom i njegovati osjećaj mira i međusobne povezanosti.

Kroz vježbe disanja, vizualizaciju, pokret ili slikanje, djeca su vježbala otpustiti misli koje im se roje u umu kako bi se mogla usmjeriti na sadašnji trenutak. Kroz vježbe fokusiranja na svoja osjetila, na ono što vide, čuju, mirišu i dodiruju, djeca se usredotočuju na jednu stvar i povećavaju svjesnost. Provođenje vremena u prirodi bio je moćan način vježbanja svjesnosti, jer nam je omogućio da se prilagodimo prizorima, zvukovima i osjetima prirodnog svijeta.

Za sudjelovanje u eTwinning projektu odgojna skupina Kockice iz PPO-a Podmurvice sa svojim odgojiteljicom Snježanom Horvat i voditeljica CPO Potok Vanessa Šćulac nagrađene su Nacionalnom oznakom kvalitete. Za učesnike ovo su poticaj i nagrada za uloženi trud, a za škole javno priznanje njihove predanosti kvaliteti i otvorenosti prema suradnji na europskoj razini.

 

#eTwinning