„Zelena akcija“ - eTwinning projekt

Za sudjelovanje u eTwinning projektu „Zelena akcija“ odgojiteljica Snježana Horvat nagrađena je Europskom oznakom kvalitete koju dodjeljuje Središnja organizacija za potporu (CSO). Oznaka kvalitete je konkretno priznanje sudionicima i vrtićima za visoku razinu rada na eTwinning aktivnostima. Za učesnike ovo su poticaj i nagrada za uloženi trud, a za škole javno priznanje njihove predanosti kvaliteti i otvorenosti prema suradnji na europskoj razini.

Odgojna skupina Kockice iz PPO-a Podmurvice sa svojim odgojiteljicama Snježanom Horvat i Dunjom Stolac sudjelovala je u eTwinning projektu „Zelena akcija“. Nosioc projekta bila je Predškolska ustanova „Naša radost“ iz Subotice, a sudjelovali su vrtići i škole iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Španjolske, Poljske, Makedonije, Portugala, Turske i Litve. Osnovni cilj projekta bio je osnažiti predškolske ustanove i škole u realizaciji aktivnosti vezanih za ciljeve održivog razvoja, svojim primjerom motivirati djecu i roditelje te širu društvenu zajednicu i povećati svijest o recikliranju, očuvanju ugroženih vrsta biljaka i životinja, očuvanju šuma, očuvanju pitke vode i ostalih voda. Plakatima kreiranim u skupini Kockice sudjelovali smo u završnoj akciji u Subotici na izložbi koja je bila postavljena na javnim mjestima kako bi bila dostupna i vidljiva svim roditeljima i građanima. Cilj ovih plakata je da privuku pažnju građana kako bi se informirali o načinima na koje mogu spriječiti efekte i uzroke klimatskih promjena, kao i o ugroženim biljkama i životinjama.

Suradnja se nastavila i po povratku s mobilnosti te je održano online druženje djece skupine Kockice i skupine Zvezdice vrtića „Naša radost“ sa svojim odgojiteljicama Snježanom i Dunjom. Na online su druženju djeca imala priliku za međusobno upoznavanje, razmjenu iskustva o ekološkim temama i o tome kako i maleni mogu djelovati i raditi na očuvanju prirode. Susret je djeci pružio mnogo radosti te je dogovoren i nastavak suradnje, o čemu su obaviješteni i roditelji na roditeljskom sastanku.